Hyperhidros (mot svettningar)

Primär hyperhidros, är onaturligt hög svettproduktion som inte hör ihop med stress, nervositet eller någon sjukdom, är ett vanligt tillstånd som drabbar ca 3% av befolkningen. Man kan ha onormalt hög svettproduktion i armhålor, handflator, fotsulor, ansikte eller ljumskar kan starkt reducera livskvaliteten. Överdrivna svettningar kan behandlas på ett effektivt sätt med hjälp av botoxinjektioner. behandlingen är både snabb och effektiv. Hur länge håller effekten i sig? Effekten av Botox är övergående, vilket är en av dess stora fördelar. 

Vanligtvis märker du en förbättring redan den första veckan efter din behandling. Effekten håller sedan i sig i genomsnitt 7,5 månad och1 av 4 patienter märker fortfarande effekt efter ett år.

När effekten börjar avta kan du vid behov få behandling igen, men inte oftare än var 16:e vecka. 

Hur går behandlingen till? En läkarkonsultation skall genomföras innan första svettbehandlingen. Under konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilka smärtlindrings- eller bedövningsalternativ kliniken erbjuder, förväntad effekt och eventuella biverkningar. Innan behandlingen påbörjas ges smärtlindring för att sticken inte skall vara så obehagliga. 

Därefter läggs några stick som gör lite småont i behandlingsområdet och det hela är över på mindre än 30 sekunder. Sedan dröjer det ungefär 3 – 5 dagar innan du märker av effekten som kommer smygande och ökar gradvis i 10-14 dagar. Dag 14 ser du full effekt. Vanligtvis bokar vi in dig på ett återbesök efter 14 dagar för att se hur det ser ut och om behandlingen behöver kompletteras.

Efter behandlingen? undvik aktiviteter som kan skapa större rodnad i huden, exempelvis träning, sauna och varma bad. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden.
Biverkningar? Biverkningar av hyperhidrosbehandlingar är mycket sällsynta. Om en biverkning skulle uppstå är den lokal och alltid övergående. Små blåmärken kan uppkomma och synas i det behandlade området.

Follow

  • Facebook Social Icon
  • Instagram